Bez kategorii

Domowa spiżarnia szafki kuchenne – jak utrzymać w nich ład i porządek?

Niektórzy z nas lubią robić duże zakupy, by mieć potrzebne zapasy pod ręką. Nigdy nie wiadomo, kiedy wypadnie nam niezapowiedziana impreza rodzinna, czy zaskakujące odwiedziny znajomych. Dzięki temu, że przechowujemy różne produkty w szafkach, możemy być spokojni i należycie uczęstować naszych gości. Jednak jak znaleźć to, czego szukamy? Duże ilości zapasów, ciągle dokładanie zakupów powoduje, że w naszych regałach robi się po prostu bałagan. Niestety taki nieład powoduje, że często kupujemy kolejne rzeczy, w których posiadaniu już jesteśmy i opakowania nawarstwiają się w szafkach. Dziś postaramy się opowiedzieć o tym, jak uporządkować domową spiżarnię, by raz na zawsze zapanował w niej ład i porządek, co z pewnością sprawi, ze nawet zaoszczędzimy pieniądze. W jaki sposób? Nie będziemy kupować nowych produktów, jeśli nie zużyjemy starych. Skończymy z marnowaniem żywności. Gotowi na porządki? No to do dzieła!

Czy szafki kuchenne mają w ogóle dno?

Utrzymanie porządku w szafkach kuchennych to prawdziwa sztuka i wiele osób – prędzej czy później – otwarcie przyznaje się do tego, że ich spiżarnia to prawdziwy labirynt, w którym można przepaść bez reszty. Podobnie dzieje się w kuchni, kiedy to w głębokich szafach przechowujemy nierzadko… wszystko! Często ukryte tam rzeczy trudno nawet dostrzec i zapominamy o ich istnieniu, kupując nowe produkty. Owszem – sprzątamy, układamy wszystko, selekcjonujemy, wyrzucamy to, co już od dawna przekroczyło swój termin przydatności do użycia. Jednak po kilku dniach czy tygodniach snów mamy to samo – przyprawy wymieszane z makaronem, do tego przetwory, soki i kasze. Ale od razu negujemy to, co nasunęło się Wam pierwsze na myśl – to nie jest wina mebli!

Szafki kuchenne bywają bardzo pojemne i głębokie – i chwała stolarzowi za takie rozwiązania, bo dzięki temu możemy naprawdę dużo w nich pomieścić. Problem jednak leży po stronie użytkowników kuchni, którzy zapominają o tym, by wyposażyć regały w spiżarni i szafki kuchenne w odpowiednie systemy do przechowywania. Jakie? Doradzimy!

System ma znaczenie

Wyobraźcie sobie kuchnię czy spiżarnię idealną, w których otwieramy szafkę i… znajdujemy od razu to, czego szukamy. Brzmi jak sen, prawda? Ale dzięki odpowiedniemu zagospodarowaniu dostępnej przestrzeni użytkowej, nasz piękny sen, możemy śnić każdego dnia i wcielić go w życie. Odpowiednie systemy przechowywania sprawią, że gotowanie stanie się przejrzyste i przyjemniejsze, bo wszystko, czego będziemy potrzebować, znajdziemy w zasięgu wzroku i reki. Koniec ze schylaniem się, wypadaniem rzeczy, wysypywaniem się wszystkiego i nerwowym przekładaniem produktów. Praktyczny system do przechowywania, czyli na przykład różnego rodzaju pojemniki, to naprawdę rewelacyjny sposób na to, by uporządkować wszystkie suche produkty w jednym miejscu. To rozwiązanie gwarantuje nam łatwy i przejrzysty dostęp do tego, czego potrzebujemy. Rezygnując z trzymania produktów w kartonowych pudełkach, będziemy także mieli łatwy ogląd na to, które zapasy trzeba uzupełnić i tym samym skończy się dublowanie produktów. Robienie listy zakupów będzie także o wiele prostsze, bo wystarczy rzut okiem na naszą spiżarnię i już będziemy wiedzieć, czego brakuje, a co mamy w nadmiarze. To z całą pewnością pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze i ograniczy wyrzucanie żywności.

Jak uporządkować produkty?

Dobry system przechowywania nie wystarczy, by już zapanował porządek w szafkach kuchennych czy regalach spiżarni. Do tego potrzeba jeszcze naszej pracy i uporządkowania wszystkiego. Ale jak to zrobić? Najlepiej rozpocząć układanie produktów w sposób tematyczny, co później znacznie ułatwi poszukiwania. Warto także na górnej pokrywie opakowania dopisać datę przydatności do spożycia. Produkty warto ustawiać w systemach przechowywania uwzględniając także częstotliwość korzystania z nich – te, które są w użyciu często, niech będą najbliżej. Jeśli jednak mamy spore zapasy pewnych produktów, ustawmy je, kierując się data przydatności do spożycia – unikniemy wyrzucania przeterminowanych rzeczy.

Podsumowanie Zarówno w szafkach kuchennych, jak i w spiżarni, idealny porządek może zagościć naprawdę na długo, a nawet na stałe. Wystarczy jedynie odpowiednio zorganizować szafkę i wybrać odpowiednie systemy do przechowywania. A teraz niech sen stanie się rzeczywistością i do dzieła. Kogo uszczypnąć, by uwierzył, ze porządek w szafkach kuchennych i regalach spiżarni stał się realnością?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *